Tänään tein macaroneja. Jos joku ei tiedä, mitä ne ovat, niin ne ovat ranskalaisia suupalaleivoksia, joissa on mantelia. Ne onnistuivat, no miten sen nyt sanoisi, no tein niitä ensimmäisen kerran, joten voitte arvata. Ne onnistuivat ihan hyvin. Hyvin ensikertalaiselta, jos saan sanoa. Ohessa ohje.

Macaronit, eli mantelileivokset
Ohjeesta tulee n. 30 leivosta.
100 gr mantelijauhetta
3dl tomusokeria
2 kanamunanvalkuaista
1rkl erikoishienoa sokeria
(jauhemaista elintarvikeväriä)

Leivokset voi täyttää esim. rahka-kermavaahtotäytteellä.

1.
Sekoita mantelijauhe ja n. puolet tomusokerista keskenään.

2.
Vaahdota valkuaisia hetki sähkövatkaimella, lisää erikoishieno sokeri, ja vatkaa niin kauan, kunnes seos on kovaa. (Kun seos on tarpeeksi kovaa, kulhon voi kääntää nurinpäin ja vaahto ei tipu) Lisää loppu tomusokeri vähitellen vaahtoon ja vatkaan sen verran että seos on kiiltävää.

3.
Sekoita manteli-tomusokeriseos valkuais-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita. Taikina on valmista, kun siihen lusikalla tehty vako ummistuu noin 10. sekunnissa. Sekoita, jos taikina meni nopeammin umpeen. Toista vakotestiä ja sekoittamista, kunnes seos on sopivaa. Jos haluat taikinasta värikästä värjää se tässä vaiheessa elintarvikevärillä.

4.
Pursota seoksesta n. 2 cm halkaisijaltaan olevia nokareita leivinpaperille. Muista jättää tarpeeksi isot välit. Nokareitten kuuluu levitä. Anna pohjien seistä n.15 min huoneenlämmössä. Paista 150 asteessa 10-15 min. Anna jäähtyä. Irrota varovaisesti leivnpaperista, esim. lastalla.

5.
Vaahdota n. 0,5 dl kuohukermaa. Lisää siihen n. 1dl rahkaa. Värjää halutessasi elintarvikevärillä.


Lähde: K-ruoka-lehti.